Bijzondere verhaal van Saskia

Op 28 september 2005 getransplanteerd na 7 jaar dialyse. Alle zussen, 5 stuks en moeder hadden diverse malen aangeboden om nier af te staan. Echter op een of andere manier vloog dat me letterlijke naar de keel het idee dat ik van een van hen een nier zou krijgen. In mei 2005 ging ik naar Abundance van Brandon Bays. Om 12.00 uur ‘s nachts werd ik gebeld door mijn oudste zus. Die vertelde op dit late nachtelijk uur dat ze al vrij ver in de procedure zat om haar nier af te staan aan mij. Dat benauwde me wederom. Tijdens de Abundance liep dit issue als een rode draad door het week end.

Na een heel bijzonder proces, begeleid door Yolan, werd duidelijk dat ik zo in mijn systeem had zitten dat als iemand iets voor je doet je daar erg dankbaar voor moet zijn. De situatie bij mij was zelfs zo dat mijn moeder heel vaak tegen mij zei dat ik dankbaar moest zijn voor wat mijn stiefvader altijd voor me deed. Ten eerste had ik daar niet om gevraagd en ten tweede was hij helemaal niet zo aardig. Dus in mijn systeem zat; als ik al dankbaar moet zijn naar iemand die niet aardig voor me was hoe dankbaar moet ik dan zijn naar iemand die mijn leven redt. En dat benauwde me enorm. Na dit proces voelde ik me erg blij met het idee dat ik de nier van mijn zus zou krijgen. Echter op 28 september 2005 werd ik om 02.00 uur ‘s-nachts gebeld door het AMC dat er een donor nier voor me was.

Deze nier heb ik a.s. september 3 jaar. Tot eind vorig jaar ging alles redelijk wel. Tot ik eind oktober 2007 werd opgenomen met een behoorlijk zuurstof tekort in mijn bloed. Na weken ziekenhuis en allerlei onderzoeken bleek op de scan die van mijn hart is gemaakt dat er inderdaad te weinig zuurstof naar mijn hart ging. Volgens mijn cardioloog was dit absoluut te wijten aan een of zelfs meerdere adervernauwingen. Om vast te stellen om hoeveel vernauwingen het ging moest ik gekatheteriseerd worden. Dit bracht echter wel risico met zich mee i.v.m. het te gebruiken contrast vloeistof wat slecht voor de nier is. Na lang overleg met mijn nefroloog is toch besloten te katheteriseren.

Twee weken voor dit ging gebeuren nam ik deel aan een intensive weekend met Brandon Bays en kreeg een proces wederom begeleid door Yolan. Dit zeer bijzondere proces ging over mijn hart en alle zeker en onzekerheden. Op 5 mei vond de katheterisatie plaats en tot de stomme verbazing van de cardioloog waren de aders schoon. Doordat hij dit ook vrij snel kon zien was er minimale hoeveelheid contrastvloeistof nodig en duurde het onderzoek maar 15 minuten i.p.v. 1 uur. En met de nier niets aan de hand. Gestopt met bloedverdunners en minder prednison. Voel me steeds beter en absoluut niet meer benauwd. De arts was helemaal verbijsterd, dat kon niet zei hij nog. Hij begreep er helemaal niets van. Op de scan was er toch van alles te zien.

Ik dacht direct aan het proces. Ik weet dat er van alles mogelijk is en sta nergens meer van te kijken.